Patiënt informatie.
Hieronder leest u hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek, wat de antwoorden op uw vragen zijn en wat de pre- en postbehandelingsaanbevelingen zijn.
Patiënt informatie.
Hieronder leest u hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek, wat de antwoorden op uw vragen zijn en wat de pre- en postbehandelingsaanbevelingen zijn.
Endodontische behandeling
Uw afspraak
Uw afspraak nadert en we kijken ernaar uit u te ontmoeten.
Om u in de beste omstandigheden te ontvangen, vindt u hier wat informatie over uw bezoek:
- Vergeet niet om tien minuten voor het tijdstip van uw afspraak aanwezig te zijn om uw dossier aan te maken of bij te werken.
- Vergeet niet je identiteitskaart mee te nemen! Het wordt steeds belangrijker, vooral voor voorschriften en elektronische certificaten.
- Het kan zijn dat uw tandarts u een kaartje of een brief heeft meegegeven met aanvullende informatie: breng deze dan mee. Maak je geen zorgen als hij je niets heeft gegeven! Hij heeft ons zeker de nodige informatie rechtstreeks per e-mail gestuurd.
- De anamnese (medische vragenlijst) is het belangrijkste punt in uw medisch dossier. Daarom vragen wij u deze voor uw bezoek in te vullen, zodat u niets vergeet. Om dit te doen, kunt u vul het online formulier in:
Aan het einde van uw behandeling zullen we u de nodige getuigschriften meegeven. Indien u een aanvullende ziektekostenverzekering heeft (DKV, Dentalia, enz…), aarzel dan niet om ons dit te melden zodat wij het nodige document voor u kunnen opstellen. Indien u vergeten bent dit te melden op de dag van de behandeling, kan u ons steeds een verzoek sturen via e-mail op info@endodontielouise.be.
We vragen u, voor zover mogelijk, de voorkeur te geven aan betaling met Bancontact-kaart (Visa en Mastercard worden niet geaccepteerd).
Beste patiënt,
U heeft net een endodontische behandeling gehad. Hier zijn enkele aanbevelingen voor de komende dagen.
Het is belangrijk om te wachten tot de effecten van de verdoving zijn verdwenen voordat u heet drinkt of eet. Er is een risico dat u op uw lip, wang of tong bijt.
De behandelde tand kan enkele dagen gevoelig zijn, vooral voor kauwen en druk. Wees gerust, dit is een normale reactie. Om uzelf te ontlasten, kunt u pijnstillers zoals paracetamol nemen:
- Dafalgan 3 x 1 g/dag maximaal (bij pijn)
Vermijd in het begin het gebruik van ontstekingsremmers.
Het komt af en toe voor dat er in de dagen na de behandeling zwelling (tandvlees/wang) optreedt. Maak je geen zorgen als dit gebeurt. Dit fenomeen wordt flare-up genoemd. Het is een “opwarming” van de ontsteking. Het is belangrijk om contact met ons op te nemen om te kijken of het nodig is om antibiotica te nemen.
Deze tips vormen geen diagnose. Ze vervangen niet het advies van uw tandarts. Zelfmedicatie is gevaarlijk, onze secretaresses antwoorden u op +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be
U heeft net een endodontische operatie ondergaan. Hier zijn enkele aanbevelingen voor de komende dagen.
Het is belangrijk om te wachten tot de effecten van de anesthesie zijn uitgewerkt voordat u gaat eten om lipbijten te voorkomen.
Een gedetailleerd voorschrift (inclusief antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers) is naar u opgestuurd. Het is belangrijk om het nauwgezet na te volgen.
Om zwelling te verminderen en een betere genezing mogelijk te maken, moet de eerste 15 minuten koude worden aangebracht. Het wordt sterk aangeraden om 48 uur koud te eten en te drinken. Vier dagen na de operatie moet het ergste van de zwelling voorbij zijn en zou het dag na dag moeten verbeteren.
Het is essentieel dat u de tanden in het niet-geopereerde gebied zoals gewoonlijk poetst. Wat het geopereerde gebied betreft, moet u 48 uur wachten om uw tanden te poetsen. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel (chirurgisch type) en combineer het poetsen met een antiseptische mondspoeling.
De hechtingen worden na één week tot tien dagen verwijderd.
Roken en intensief sporten is verboden totdat de hechtingen zijn verwijderd. Dit heeft een groot effect op de genezing.
Na de ingreep wordt een vervolgafspraak na 6 maanden en 1 jaar ingepland om de voortgang van de behandeling te volgen. Het is essentieel dat u deze afspraak nakomt.
Mocht er intussen toch pijn of zwelling optreden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Voor vragen of bijkomende informatie kunt ons telefonisch contacteren op +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be.
Endodontische behandeling
Uw veelgestelde vragen
Hij is gespecialiseerd in het redden van natuurlijke tanden. Na een wetenschappelijke opleiding in de tandheelkunde volgt hij een derde cyclus om alle aspecten van de endodontische behandeling te beheersen.
Wij hechten bijzonder veel belang aan de opleiding van endodontisten werkzaam bij Endodontie Louise. Ieder van ons heeft minimaal een erkende universitaire opleiding van twee jaar.
In tegenstelling tot sommige straffe verhalen, is moderne endodontie een interventie die sterk lijkt op de behandeling van tandcariës.
Gewoonlijk wordt de behandeling in één of twee zittijden afgerond, afhankelijk van de complexiteit van de tand. Een endodontische behandeling wordt comfortabel uitgevoerd. Na de behandeling kunt u korte tijd wat ongemak ervaren. Ongemak kan worden bestreden met vrij verkrijgbare pijnstillers en/of ontstekingsremmers.
Initiële behandelingen kunnen slagingspercentages van 92-98% bereiken.
Endodontische herbehandelingen hebben slagingspercentages die variëren tussen 75-95%
Chirurgische endodontie (apicale operaties) hebben slagingspercentages van meer dan 90%.
Veel factoren kunnen het resultaat van de behandeling in gevaar brengen: de algemene gezondheid van de patiënt, de toestand van het bot rond de tand, de sterkte van de tand, inclusief eventuele breuklijnen, de vorm en conditie van de wortel en het kanaal en de continuïteit van de follow-up zorg met uw algemene tandarts. De slaagkansen van uw behandeling worden tijdens uw afspraak met u besproken.
Hoewel we het succes van een wortelkanaalbehandeling niet kunnen garanderen, kunt u er zeker van zijn dat we de modernste technieken en behandelmodaliteiten gebruiken om de best mogelijke prognose te garanderen.
Ter bescherming van tand en patiënt wordt een dentale dam (rubberdam) en een operatieveld geplaatst.
De ogen van de patiënt worden indien nodig beschermd tegen mogelijke spatten en fel licht door een getinte veiligheidsbril.
Nadat de extractie is toegepast, kan een prothetische vervanging de kauwkrachten herstellen en verplaatsing van aangrenzende tand voorkomen.
Mogelijke vervangingsopties zijn:
- Het implantaat
- De tandheelkundige brug
- De uitneembare prothese
Deze opties zijn prothetische vervangende behandelingen. Er gaat niets boven uw natuurlijke tand.
Een endodontische behandeling met restauratie van de natuurlijke tand door middel van een kroon of permanente restauratie is goedkoper dan volledige tandvervanging, zoals een implantaat of een brug.
De prijs is afhankelijk van complexiteit en het type tand. Molaren (kiezen) zijn tanden die meestal 3 tot 4 kanalen hebben en daarom zijn deze tanden duurder dan snijtanden of premolaren, die meestal 1-2 kanalen hebben.
De prijs varieert ook volgens de toe te passen procedure. Een herbehandeling of een apicale operatie zijn complexere en dus duurdere ingrepen dan een initiële wortelkanaalbehandeling.
Onze secretaresses geven u graag een richtprijs telefonisch voor de tandartsafspraak op +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be
Specifiek geval van wortelkanaalbehandeling (ontzenuwing):
Als de tandpulpa ontstoken of necrotisch wordt, bijvoorbeeld als gevolg van trauma of tandbederf, kan de tandarts de pulpa verwijderen en de wortelkanalen van de tand afdichten. Voor deze behandelingen bestaan verschillende nomenclatuurcodes, afhankelijk van het aantal wortelkanalen per tand. Als een endo behandeling niet geneest kan een herbehandeling nodig zijn. De mutualiteit vergoedt eenmaal een endodontische herbehandeling per tand. Hiervoor zijn er specifieke nomenclatuurcodes. (INAMI)
Het is raadzaam om een ziekenfonds te kiezen dat is aangepast aan uw behoeften en uw profiel om uw zorgkosten zo laag mogelijk te houden.
Het is noodzakelijk om na een tandontzenuwing contact met ons op te nemen, in de volgende gevallen:
- Er treedt zwelling op
- Er verschijnt een witte stip op het tandvlees
- De tand beweegt feller
Dit zijn normale reacties in de dagen na de behandeling, maar abnormaal na 6 maanden. Aarzel bij twijfel niet om contact op te nemen met onze secretaresses op +32 2 354 44 69 ou à info@endodontielouise.be
- Paracetamol (Dafalgan) 500 mg of 1 g: maximaal 4 g per 24 uur
Het komt af en toe voor dat er in de dagen na de behandeling zwelling (tandvlees/wang) optreedt. Maak je geen zorgen als dit gebeurt. Dit fenomeen wordt flare-up genoemd. Het is een “opwelling” van de ontsteking. Het is belangrijk om contact met ons op te nemen om te kijken of het nodig is om antibiotica te nemen.
Voorgeschreven medicijnen zullen ongemak en ontsteking beperken, zowel ten gevolge van de pathologie als de behandeling.
Het advies dat u van ons secretariaat krijgt is geen medische diagnose. Het vervangt het advies van een tandarts niet. Zelfmedicatie is gevaarlijk. Onze secretaresses antwoorden u op +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be
Een gebarsten tand kan verwarrend zijn om correct te diagnosticeren. De voorgeschiedenis van de tand en een nauwgezet klinisch onderzoek maken het vaak mogelijk te concluderen dat de tand gebarsten is. Klinisch zal uw endodontist rondom de tand sonderen naar verticaal botverlies. Dit klinisch teken is echter niet altijd aanwezig.
Door de tanden onder een operatiemicroscoop te behandelen bij endodontiepraktijk Louise, kan tijdens de devitalisatiebehandeling de toekomstige volledige fractuur van de tand worden vastgesteld. Barsten zijn niet altijd zichtbaar, zelfs niet onder een microscoop. Met een Cone Beam of CBCT beeldvorming (voor Cone Beam Computed Tomography) kunnen we soms de gevolgen van de barsten in het bot zien. Deze driedimensionale medische beeldvormingstechniek gebaseerd op de digitale analyse van de absorptie van een kegelvormige bundel röntgenstralen is bijzonder geschikt voor het verkennen van het dento-maxillaire systeem.
Bij Endodontie Louise beschikken we over de nieuwste CBCT-technologie van het merk MORITA, waardoor we pathologieën vroegtijdig kunnen diagnosticeren.
Aarzel niet om bij twijfel over een gebarsten tand contact op te nemen met onze secretaresses op +32 2 354 44 69 ou à info@endodontielouise.be.We overleggen graag met u om te bepalen of uw tand gebroken is.
Une résorption externe est l’invagination de tissus gingivaux dans la dent. Ces tissus entrent au niveau de la jonction entre l’émail et la dent, une zone particulièrement fragile. Les causes de ce phénomène sont méconnues. Cependant, les facteurs suivants privilégient l’apparition de ces résorptions :
- Les traumatismes
- Les blanchiments dentaires
- Les traitements orthodontiques
Les dents antérieures présentent le plus souvent ce genre de phénomène. La résorption externe respectera toujours l’espace occupé par le nerf, c’est-à-dire que la dent reste vivante. Mais elle pourra devenir très sensible au froid. Une dent atteinte de résorption externe peut parfois présenter une teinte rose que l’on appelle un “Pink Spot”.
Seul un examen radiographique de précision en 3 dimensions type CBCT pourra nous dire l’étendue de la résorption et la prise en charge possible. Le Cone Beam ou CBCT (pour Cone Beam Computed Tomography) est une technique d’imagerie médicale tridimensionnelle fondée sur l’analyse numérique de l’absorption d’un faisceau conique de rayons X et particulièrement adaptée à l’exploration du système dento-maxillaire.
Nous avons au sein du cabinet Endodontie Louise une des dernières technologies de CBCT de la marque MORITA qui nous permet de diagnostiquer certaines pathologies précocement.
Externe resorptie is het binnendringen van tandvleesweefsel in de tand. Deze weefsels komen binnen op de kruising tussen het glazuur en de tand, een bijzonder kwetsbaar gebied. De oorzaken van dit fenomeen zijn onbekend. De volgende factoren bevorderen echter het optreden van deze resorpties:
- Trauma
- tanden bleken
- Orthodontische behandelingen
De voortanden vertonen dit soort verschijnselen het vaakst. Externe resorptie zal altijd de ruimte respecteren die door de zenuw wordt ingenomen, dat wil zeggen dat de tand in leven blijft. Maar het kan erg gevoelig worden voor de kou. Een tand die is aangetast door uitwendige resorptie kan soms een roze tint vertonen die een “roze vlek” wordt genoemd.
Alleen een driedimensionaal radiografisch precisieonderzoek van het CBCT-type kan ons de omvang van de resorptie en de mogelijke behandeling vertellen. De Cone Beam of CBCT (voor Cone Beam Computed Tomography) is een driedimensionale medische beeldvormingstechniek gebaseerd op de digitale analyse van de absorptie van een kegelvormige bundel röntgenstralen en bijzonder geschikt voor het verkennen van het dento-maxillaire systeem.
Bij Endodontie Louise beschikken we over een van de nieuwste CBCT-technologieën van het merk MORITA, waardoor we bepaalde pathologieën vroegtijdig kunnen diagnosticeren.
Alleen een driedimensionaal radiografisch precisieonderzoek van het CBCT-type kan de omvang van de resorptie en de mogelijke behandeling bepalen.
Het is soms mogelijk om in te grijpen door de aangetaste weefsels te verwijderen en de tand te reconstrueren met kunsthars. Hierbij is een chirurgische aanpak soms nodig. Meestal is het noodzakelijk om de tand te ontzenuwen. De beste persoon die u kan helpen is ons team van Endodontie Louise. Een regelmatige jaarlijkse röntgencontrole wordt aanbevolen.
De prognose is vaak onzeker.
Aarzel niet om bij twijfel over tandresorptie contact op te nemen met onze secretaresses op +32 2 354 44 69 of via info@endodontielouise.be We overleggen graag met u en bepalen de mogelijke behandeling van uw geresorbeerde tand.
Als u last krijgt na een vals kanaal, is het belangrijk om snel een endodontist te raadplegen die het vals wortelkanaal correct kan vullen met een biocompatibel materiaal en de devitalisatie in goede optimaal kan voltooien.
Een perforatie van beperkte omvang (maximaal 3 mm in diameter) die spoedig wordt verzogd met het aangepaste materiaal heeft een goede prognose. Een regelmatige jaarlijkse röntgencontrole wordt aanbevolen.
Bij vals kanaal en perforatie, zijn onze secretaresses bereikbaar op +32 2 354 44 69 of via info@endodontielouise.be. We overleggen graag met u en bepalen de mogelijke behandeling voor het valse pad op uw tand.
Hoewel dit ontsmettingsmiddel zeer doeltreffend is in het uitroeien van alle bacteriën in uw tand, kan het irriterend zijn voor het levende weefsel rondom de tand. Er treedt een heftige, snelle, pijnlijke en indrukwekkende ontstekingsreactie op. Vaak zwelt het deel van het gezicht dat overeenkomt met de tand vrijwel onmiddellijk op. Als het een boventand is, kan het ook zijn dat u uw oog niet meer kunt openen.
De tandarts zal de tand grondig spoelen met fysiologisch water om zoveel mogelijk ontsmettingsmiddel uit de weefsels rond de tand te verwijderen.
Helaas is er tot op heden geen wetenschappelijke consensus over wat te doen in dit geval.
Aan het einde van de behandeling zal uw tandarts antibiotica en corticosteroïden voorschrijven om superinfectie van de zachte weefsels en bot te voorkomen en zo de weefsels te laten leeglopen. Er kan ook een hematoom verschijnen.
Het zal een week duren alvorens alle uiterlijke tekenen zijn verdwenen.
De prognose van een endodontische behandeling wordt niet beïnvloed door het hypochlorietaccident.
Een flare-up is een ontstekingsreactie. Het begint ongeveer 24 uur na het einde van een endodontische behandeling. Dit is een ultieme aanmaak van toxinen door bacteriën die aan de buitenzijde van de tand overblijven. Deze ontstekingsreactie is pijnlijk. Het duurt ongeveer 7 dagen.
Het is belangrijk om contact met ons op te nemen om te kijken of het nodig is om antibiotica te slikken.
Zelfmedicatie is gevaarlijk, onze secretaresses antwoorden u op +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be
De “flare-up” heeft geen invloed op de prognose van de endodontische behandeling.
Er is niet altijd een vlotte toegang van de vijlen tot kanalen met zeer grote krommingen, bochten van 90 graden, vernauwingen… Onder deze omstandigheden komt het voor dat de punt van een endodontische vijl geblokkeerd blijft in de tand.
Als dit gebeurt, is het noodzakelijk om het team van endodontisten van de endodontiepraktijk Louise te raadplegen om de tand zo goed mogelijk te behandelen.
Als de tand niet geïnfecteerd is, is het beter om de andere kanalen te behandelen en het instrument te laten zitten. Als het instrument goed bereikbaar is, kan de endodontist en poging doen het instrument te verwijderen. Het instrument in het kanaal laten is op zich geen probleem omdat het ingesloten zit in de tand maar het kan wel beletten dat de tand degelijk ontsmet wordt door de toegang te blokkeren.
Als de tand ontstoken is, is het ideaal om het hele wortelkanaalsysteem te kunnen desinfecteren. Het instrument moet worden verwijderd, maar dit is niet altijd mogelijk. Als de endodontist het instrument niet door de microscoop kan zien, kan hij het niet verwijderen. Het instrument kan op zijn plaats blijven en de endodontist probeert er langs te passeren. Het is dan noodzakelijk om jaarlijkse controles uit te voeren met behulp van apicale tandheelkundige röntgenfoto’s of Cone Beam- of CBCT-beeldvorming (voor Cone Beam Computed Tomography). Het is een driedimensionale medische beeldvormingstechniek gebaseerd op de digitale analyse van de absorptie van een kegelvormige bundel röntgenstralen en bijzonder geschikt voor het verkennen van het dento-maxillaire systeem.
Bij Endodontie Louise beschikken we over een van de nieuwste CBCT-technologieën van het merk MORITA, waardoor we bepaalde pathologieën vroegtijdig kunnen diagnosticeren.
Als de pijn of infectie aanhoudt, voert uw endodontist chirurgische endodontie uit. De operatie bestaat uit het verwijderen van het uiteinde van de wortel dat niet kan worden gedesinfecteerd als de anatomie van uw kaakbeen dit toelaat.
U kunt ons secretariaat bereiken op het nummer +32 2 354 44 69 of op info@endodontielouise.be. We zullen graag met u overleggen en de mogelijke behandeling voor het instrument in uw tand bepalen.
Endodontie Louise
Toegang tot het kantoor: praktische informatie
Afspraak
Telefoon: 02/354.44.69
E-mail : info@endodontielouise.be
Adres:
Louizalaan, 391 B10
(5e verdieping)
1050 Elsene, Brussel.
Openbaar vervoer:
tram 8 & 93: halte “Abdij”
Openingstijden
Maandag tot Vrijdag:
09:00 – 18:00
Zaterdag – Zondag:
gesloten